Acceptarea lucrurilor asa cum sunt – primul pas spre liniste

Acceptarea este un subiect sensibil pentru multi dintre noi. Este dificil sa accepti lucruri sau situatii care iti provoaca neplaceri si totusi, chiar si asa, accepti ca nu accepti. Pare straniu, dar asa functioneaza. Constient sau inconstient, inainte de orice, accepti.

La nivel micro cand cineva te jigneste, inainte de a reactiona accepti ca te-a jignit. Daca te complimenteaza, se petrece acelasi fenomen. Deci, indiferent de context sau situatie, acceptarea este primul pas, cel care va determina reactia pe care o vei avea ulterior.

La scara mai mare, atunci cand evenimentele te coplesesc sau situatia in care te afli a devenit insuportabila, lucrurile se petrec exact la fel. Insa in aceste cazuri, acceptarea devine un pic mai greu de “practicat”, pentru ca implicatiile sunt altele.

Sa presupunem ca acum cativa ani ai luat o decizie neinspirata, care a generat un lant de evenimente sau situatii neplacute cu a caror rezultate te confrunti si astazi. Mai mult, aceste rezultate iti dau viata peste cap si simti ca nu gasesti iesirea.

Ceea ce poate nu stii este ca escaladarea s-a produs pentru ca ai opus rezistenta in fiecare dintre etapele evolutiei evenimentelor. Dupa cum se spune, fiecare eveniment  sau situatie in care esti implicat are rolul sa te invete ceva. Daca  tu ai opus rezistenta la fiecare pas, ai refuzat de fapt sa inveti lectia sau lectiile respective.

Ori de cate ori spui “nu vreau, nu imi place”, la o situatie care presupune sa lasi deoparte orgoliul, incapatanarea si mandria, nu faci altceva decat sa amplifici efectul negativ. Cu cat rezistenta este mai mare, cu atat efectele sunt mai nocive.

Ce este de facut in acest caz? Este relativ simplu, dar nu usor.  Acceptarea autentica presupune sa faci trei pasi, fiecare dintre ei avand menirea sa te aduca mai aproape de tine.

Accepta ca ai actionat inconstient

Fiecare dintre noi, pana la momentul constientizarii lor, este condus de programe care determina in ce mod reactionam. Daca ai opus rezistenta, este pentru ca aceste programe sunt mai puternice decat tine si in concluzie, nu poti responsabil pentru ce ai facut. Chiar daca aveai impresia ca tu faci, era doar o iluzie. Accepta ca ai actionat in stare de inconstienta. Esti unde esti si asta este tot. Doar faptul ca ai deschis ochii este un urias pas inainte.

Accepta ca este trecut

Multi oameni sunt blocati la acest nivel, acuzandu-se pentru lucruri moarte de multa vreme. Inca mai poarta in ei emotii si sentimente asociate cu evenimentele din trecut si care ii manipuleaza si astazi. Fiecare dintre noi are o poveste este adevarat, insa una este sa o spui detasat si alta este sa plangi pentru laptele varsat. Ce a fost a fost, las-o sa moara.

Lasa povara jos si uita de ea. Indiferent de cat de mare va fi fost greseala, a trecut. Ea exista doar in tine si daca sta acolo este pentru ca nu ii dai voie sa plece.

Accepta ca esti responsabil

Abia din momentul in care ai realizat primii doi pasi, incepi sa revii cu picioarele pe pamant. Esti responsabil doar din secunda in care devii  constient ca este datoria si dreptul tau sa faci ca lucrurile sa se schimbe. Abia acum poti lua o decizie proaspata, care sa nu fie influentata de factori din trecut. Si cand vei lua o decizie, vei sti ca este cea corecta. O vei simti, nu vei rationa. O vei auzi ca pe un declic interior, pentru ca este existentiala, nu logica. Si mai mult, iti va produce un sentiment de bucurie, de implinire si multumire.

Cat despre rezistenta, daca vrei sa inveti despre cum sa o elimini, nu cauta in carti. Priveste la un fir de iarba care iese printre doua dale de piatra si vei intelege. Daca radacinile sale sunt sub piatra, firul nu se va lupta cu ea. Nu se va apuca de culturism incercand sa ridice piatra. Nu va incerca sa demonstreze altor fire cat este de puternic. Va face ceva mult mai inteligent. Isi va intinde radacinile prin pamantul moale pana cand va gasi un loc ce ii va permite sa iasa la suprafata. Poate ca ar trebui sa inveti de la el.